Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-05-02@02:03:39 GMT

خانه‌ي «ملک الشعراي بهار» در تهران

تاریخ انتشار: ۱۷ تیر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۳۹۴۳۴۰۶

خبرگزاري آريا - وب سايت معماري آرل: محمد تقي بهار شاعر، مورخ، محقق، روزنامه نگار، سياستمدار و استاد برجسته دانشگاه و فرزند ميرزامحمد کاظم صبوري است. وي متولد 1265 هجري شمسي در شهر خراسان است و تا وقتي در سن 20 به مشروطه متصل نشده بود، خانه اي در تهران نداشته است.





ناگفته هاي بهار و ملک خصوصي اش:

محل قرارگيري کنوني منزل مرحوم ملک الشعراي بهار در خيابان طالقاني، خيابان ملک الشعراي بهار، کوچه گوهر، پلاک 9 است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نکته قابل توجه در اين خصوص نامگذاري خيابان اصلي به نام ملک الشعراي بهار مي باشد که خود نشان دهنده اهميت و ارزش اين شخص و بنا مي باشد.

بناي موجود در اين ملک که به سبک بناهاي دوران تجدد و نوگرايي در تهران و بعد از احداث خيابان هاي مطابق با اصول شهرسازي و با شکل جديد ساخته شده، مربوط به اواخر دوران پهلوي اول بوده و قدمتي تقريبا هفتاد ساله دارد. در ساخت اين بنا از مصالح مرسوم و محصول همان دوران مانند آجر قزاقي، چوب، موزاييک، شيشه، گچ، تير چوبي و تير آهن و ... استفاده شده است.





خانه قديمي بهار، از حمله خانه هاي سبک ايراني با پلان مستطيل شکل در انتهاي کوچه اي بن بست يادگار يکي از نوادر شعر و موسيقي کشور و محل زندگي شاعري توانا و سياستمداري بزرگ است. دري بزرگ ما را به حياطي وسيع با بنايي در بخش سمالي هدايت مي کند.

کل عرصه ملک مستطيل شکل مي باشد و تقريبا در تمام بخش شمالي داراي ساختمان نواري است. بنا شمالي جنوبي است و حياط در بخش جنوبي با تقسيم بندي هاي جزيي و محوطه سازي با چند درخت و درختچه مي باشد. اين اثر فرهنگي تاريخي متعلق به هفتاد سال پيش و داراي د طبقه شامل زيرزمين و طبقه اول مي باشد.




ورودي بخش زيرزمين در قسمت غربي بناست و بعد از ورود به خانه و رسيدن به حياط کوچک جلوي ورودي با دري به ابعاد 160*70 و طي نمودن چند پله مي توان به کف زيرزمين رسيد. زيرزمين داراي يک راهرو و در مرکزي است. اين راهرو در بخش اول خود کمي باريکتر به عرض حدود 1 متر و داراي سه اطاق در سمت شمال و جنوب خود است. در قسمت جنوبي اطاقي بزرگ به ابعاد 6*4 متر و با پنجره هايي با ابعاد 2*4 متر روبه روي اطاق کوچک تر پلکاني در بخش جنوب راهرو واقع شده است که با 8 پله به همکف و با 6 پله به طبقه اول مي رسد.

از اين قسمت راهرو که بگذريم به فضايي چهارگوش با ابعاد 2*2 مي سيم که دستشويي زيرزمين در اين قسمت قرار گرفته و در ادامه مسير به اطاق مربع شکل با ابعاد 5*6 و با پنجره اي بزرگ به سمت جنوب مي رسيم.

اين بخش اصلي ترين بخش زيرزمين و مهم ترين اطاق در اين طبقه مي باشد. سقف زيرزمين طاق غربي با تيرريزي آهني است که به شکل خوبي بدون تزئينات اجرا گرديده است. در و پنجره ها تماما چوبي و به فرم گذشته باقي مانده است.




کل فضاي عرصه ملک بالغ بر 600 مترمربع است، راه ورودي به طبقه اول توسط پلکاني از جنس موزاييک ريختگي و در حياط جنوبي است. بعد از ورودي از پله هاي نماي جنوبي به سطح طبقه اول مي رسيم اين فضا پلاني دار. در بخش طولاني پلان رو به سمت جنوب ايواني کوچک و به شکل نيم دايرهبا دو ستون مدور چهره زيبايي به بنا داده و البته تنها تنوع پلاني بناست. در و پنچره اي کوچک اين طبقه را به فضاي شرقي بنا متصل جدا مي نمايد که البته اکنون به فاصله کمي از اين بنا ديواري قرار گرفته که خانه بهار را از همسايه شرقي جدا مي کند.





سقف بنا شيرواني با خرپاي چوبي است. زير شيرواني لته کوبي شده و روي آن از ملات کاهگل و روي آن از ملات گچ استفاده شده که البته اين بخش آسيب هاي فراواني ديده و نياز به مرمت اضطراري دارد.

درها و پنجره هاي اين طبقه همگي چوبي بوده و البته آسيب هاي جدي اغلب آنها را در معرض نابودي کامل قرار داده است.

محوطه سازي وضع موجود در عرصه اثر به ديل عدم رسيدگي و توجه کافي تقريبا از بين رفته و شکل اوليه آن تغييرات زيادي نموده، بزرگترين تغيير آن ايجاد دو طاق به عوان بخش سرايداري در بخش جنوب غربي عرصه است که هيچ تناسب و توازني با بناي قديمي ندارد.




نوع بهره برداري و خصوصيات بارز آن:

شکل بهره برداري از اين بنا در حال حاضر نادرست است و استفاده از آن به عنوان انبار لوازم اداري فرسوده به هيج عنوان شايسته نام بهار نيست. مرکز اسناد ملي به عنوان متولي و بهره بردار و با شخصيتي کاملا فرهنگي، کمترين توجه به اثر ننموده و با ادامه اين روند يکي از اسناد ملي معتبر و تاريخي کشور به فراموشي سپرده مي شود.




عوامل تزيين شده نوع آنها:

خانه بهار شخصيت فرهنگي و ساده مالک آن فاقد هر گونه تزئينات بوده و به نوعي نشان دهنده طرز فکر خاص ملک الشعرا است. تنها شکل تزئيني موجود در کل عرصه يک رديف آجر چيني تيزه دار قطاري در پيشاني بام است که البته جلوه خاصي به نماي بيروني داده است.




نوع مالکيت و مشخصات ثبتي آن در رديف آثار تاريخي:

مالکيت بناي بهار دولتي بوده و اکنون در اختيار مرکز اسناد ملي است و تاکنون هيچ اقدامي جهت ثبت آن در رديف آثار ملي صورت نگرفته است.




توسعه و تغييرات انجام شده در بنا:

هيج اقدام مرمتي در دهه اخير در اين خصوص انجام نشده تنها حرکت معماري ايجاد بخش سرايداري بوده که باعث آسيب به بناي اصلي است.







نقشه هاي خانه ملک الشعرا بهار:




























منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۹۴۳۴۰۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

طلسم پرسپولیس برابر سپاهان شکسته می‌شود؟

به گزارش گروه ورزشی ایسکانیوز، نبرد پرسپولیس و سپاهان به ال‌کلاسیکوی فوتبال ایران معروف شده. از همین جهت آمار و ارقام مربوط به این بازی هم به‌طور خاص‌تری زیر ذره‌بین رسانه‌ها قرار می‌گیرد.

بیشتر بخوانید: نامه محرمانه AFC برای پرسپولیس و استقلال

هم‌اکنون یکی از سوژه‌های داغ بازی امروز این است که پرسپولیس در ۵فصل گذشته در تهران موفق به شکست سپاهان نشده است.

آخرین‌بار سرخپوشان در لیگ هفدهم با ۲گل علی علیپور و شجاع خلیل‌زاده توانستند سپاهان را در ورزشگاه آزادی ببرند.

جالب است بدانید سپاهان هم تا پیش از بازی رفت امسال، ۷فصل بود که نمی‌توانست پرسپولیس را در خانه ببرد. آنها بعد از برتری ۴-۲ لیگ پانزدهم، دیگر موفق نشده بودند در خانه مقابل قرمزها به برتری برسند که این طلسم در بازی رفت با گل رضا اسدی شکست. آیا امروز طلسم پرسپولیس هم می‌شکند؟

منبع: روزنامه همشهری

انتهای پیام/

کد خبر: 1229115 برچسب‌ها پرسپولیس تهران

دیگر خبرها

  • خانه موزه‌ای در تهران که نماد عقل و عشق است
  • طلسم پرسپولیس برابر سپاهان شکسته می‌شود؟
  • محل خانه‌های یک میلیاردی تهران لو رفت!
  • اقدامات سازمان بوستان‌ها برای مبارزه با سفیدبالک‌ها در فصل بهار
  • دستگیری سارق انباری خانه‌ها در تهران
  • ساخت 2هزار خانه در تهران توسط چین
  • سپاهان و ۲۲۸۰ روز شکست ناپذیری در خانه پرسپولیس
  • تداوم ساخت پارکینگ در محلات کم برخوردار و دارای معابر باریک و فشرده
  • (تصاویر) این زن زندگی خود را وقف گربه‌ها کرد
  • یک روز ناب در دل طبیعت بکر در چند کیلومتری تهران