Web Analytics Made Easy - Statcounter

سوم دی ماه سال ۹۳ و پس از اینکه کارشناسان باغ موزه نگارستان با چهرزاد بهار کوچک‌ترین فرزند ملک الشعرای بهار در منزل وی دیدار کردند، قرار شد تا با همراهی و همکاری خانم چهرزاد بهار، مجموعه اسناد و عکس ملک الشعرای بهار در باغ موزه نگارستان راه اندازی شود.

اگر سری به باغ موزه نگارستان بزنید می‌توانید در تالار ملک‌الشعرای بهار تصاویر، اسناد و لوازم شخصی این شاعر برجسته را مشاهده کنید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

یکی از اسناد جالبی که در این تالار به چشم  می‌خورد سند ازدواج ملک الشعرای بهار است.

همسر ملک‌الشعرای بهار یکی از شاهزاده‌های قجری بود که با مهریه‌ای به مبلغ یک هزار و پانصد و پنجاه تومان وجه رایج مسکوک خزانه به عقد ملک‌الشعرا درآمد و سند ازدواج آن‌ها یکی از اسنادی است که در زمان خود طراحی خاص و چشمگیری داشته است.

خانواده ملک الشعراء بهار:

محمدتقی بهار بار نخست در مشهد بود که ازدواج کرد. از این ازدواج صاحب فرزندی نیز شد. اما عمر همسر و فرزند بسیار کوتاه بود. پس از آمدن بهار به تهران بود که ، در سال ۱۲۹۸ خورشیدی، با شاهزاده خانم سودابه صفدری از نوادگان فتحعلیشاه قاجار ازدواج کرد. آشنایی ایشان را آقای معتصم السلطنه فرخ، دوست قدیمی بهار، فراهم کرد.

فرخ همسری بنام منیژه ، فرزند صفدر میرزا قاجار، از خاندان دولتشاهی های کرمانشاه گرفته بود. او بهار را از وجود دختری دیگر در این خانواده، به نام سودابه، آگاه کرد. بهار بقیه ی عمر را با همین همسر به سر برد.

عکس بهار و همسرش سودابه در روزهای آخر عمرش

سودابه صفدری قاجار را پس از ازدواج ، بخواست ملک الشعراء ، «بهارجون» صدا میکردند؛ زنی اصیل و سنتی که شاهزادگی را از مادر و پدر به ارث برده بود. زنی مدیر و مقتدر بود که اداره همه کارهای خانه و زندگی بعهده وی بود.

بهارجون در تابستان ۱۳۵۸ ، در دهم مرداد ماه، درگذشت.

آرزو داشت پس از مرگ در کنار همسرش در ظهیرالدوله به خاک سپرده شود. شرایط فراهم نشد و در بهشت زهرا به خاک سپرده شد.

ملک هوشنگ، نخستین فرزند خانواده، در سال ۱۳۰۰ خورشیدی، بدنیا آمد.

ملک هوشنگ

پیش از او فرزند پسری بدنیا آمده بود که زود از دنیا رفت. پس بهارجون نذر کرد تا فرزند پسری بدنیا آورد. با تولد هوشنگ این نذر که «نذر دیگچه مشهدی» مینامند با برپا کردن سفره حضرت علی در آخرین چهارشنبه ماه صفر هر سال، برگزار میشد.

هوشنگ تا پایان دبیرستان در کنار خانواده در ایران زندگی کرد. از آن پس برای ادامه تحصیل به هندوستان رفت و آنجا مهندس جنگل داری شد. سپس به آمریکا رفت و در رشته مردم شناسی تحصیل کرد. او مدیر عالیرتبه دانشگاه بود و توانست کالج ایثاکا در ایالت نیویورک را به دانشگاه تبدیل کند.

علاوه بر دانش مدیریت وی انگلیس دان برجسته ای نیز بود. حاصل ازدواج او با همسر آمریکایی اش سه فرزند بود: روکسانا، رخشان و رامین که هرسه در آمریکا زندگی میکنند.

هوشنگ در تابستان سال ۱۳۶۸ در آمریکا درگذشت.

خانواده ملک الشعراء بهار دومین فرزندشان را که دختر بود و در سال ۱۳۰۲ بدنیا آمد ماه¬ملک نامیدند.

ماه ملک

ماه ملک از نوجوانی زبان انگلیسی را به خوبی آموخت و در آینده از زبده ترین مترجمان ایران شد. ماه ملک بسیار زود ازدواج کرد و به همسری یزدانبخش قهرمان درآمد.

دو فرزند ایشان، رامین و بهار ، در آمریکا و ایران زندگی میکنند. ماه ملک هرگز فرصت رفتن به دانشگاه را پیدا نکرد با این وجود زن خود آموخته ای بود که به کارهای گوناگونی پرداخت و درهر یک از آنها در مقام مدیر به خدمت پرداخت و لیاقت خود را نشان داد: مدیریت بیمارستان، مدیریت دبیرستان، عضو هیئت مدیره انجمن وکس (خانه فرهنگی ایران و شوروی)، مدیریت دارالترجمه رسمی دادگستری (درمنزل شخصی) ، همکاری با زنده یاد مجتبی مینوی در اجرای برنامه های فرهنگی رادیو بی بی سی در لندن ، ترجمه چندین اثر ادبی و فرهنگی، چاپ مقاله ها و ترجمه در مجلات ادبی دهه چهل خورشیدی و سالها خدمت در شرکت دخانیات درمقام مترجم رسمی .

ماه ملک بهار در زمستان سال ۱۳۷۹ درگذشت.

نام سومین فرزند خانواده بهار ملک دخت است. او در سال ۱۳۰۳ زاده شد. خیلی زود به همسری آقای امیرجلیل مژدهی درآمد. حاصل این ازدواج غزاله نام دارد. این ازدواج دوامی نداشت. ازدواج دوم ملک دخت با محمود مستشاری انجام شد، حاصل این ازدواج سه فرزند است: مشکان، ترانه و مانی. اولی در آلمان و دو نفر بعدی در آمریکا زندگی میکنند.

ملک دخت

ملک دخت ذوق شعر دارد و شوخ طبع و بذله گوست. او در تهران زندگی میکند.

پروانه چهارمین فرزند خانواده بهار است. او در سال ۱۳۰۷ بدنیا آمد. پس از ازدواج با آقای دکتر علی اکبر خسروپور به آمریکا مهاجرت کردند .

دو فرزند پسر و دختر بنامهای بابک و سودابه حاصل این ازدواج است که هر دو در آمریکا زندگی میکنند.

پروانه بهار

زمانی که پدرش ملک الشعراء بهار بعلت بیماری سل در آسایشگاه لِزَن در کشور سوئیس تحت درمان بود در کنار او به پرستاری اش پرداخت.

درکشور آمریکا، همراه با زندگی خانوادگی، به دانشگاه رفت و در رشته کتابداری به درجه فوق لیسانس نائل شد و سالها در این رشته تا درجه مدیریت در کتابخانه صندوق بین المللی پول (IMF) به خدمت مشغول بود.

در کنار کار و خانواده به سیاست پرداخت و فعال اجتماعی بود. سالها در نهضت آزادی زنان و مبارزه علیه نژادپرستی بر ضد سیاهپوستان در کشورآمریکا مبارزه کرد. کتاب خاطرات او با عنوان «مرغ سحر» در تهران منتشر شده است . کتاب دیگری از وی که مجموعه چند داستان است بزودی در تهران به چاپ میرسد.

نخستین چاپ دیوان بهار با تلاش او بانجام رسید. پروانه هم اکنون در آمریکا زندگی میکند.

ملک مهرداد بهار، متولد دهم مهرماه ۱۳۰۸ خورشیدی، فرزند پنجم ملک الشعراء بهار بود. او تحصیلات ابتدایی و دبیرستانی را در دبستان جمشید جم و دبیرستانهای فیروز بهرام و البرز به پایان رسانید.

مهرداد بهار

در دانشکده ادبیات، دانشگاه تهران ، در رشته ادبیات فارسی نام نوشت ولی به علت فعالیتهای سیاسی، در سال دوم تحصیلی، از دانشگاه اخراج شد. سپس چهارسالی را به فعالیتهای سیاسی و افتادن به زندان گذارنید.

درب هار ۱۳۳۴، پس از بسررسیدن دوران زندان، آزاد شد. بنا به مقررات آن زمان توانست دوباره به دانشگاه راه یابد و در سال ۱۳۳۶ خورشیدی، تحصیلات دوره لیسانس را به پایان رسانید، در پایان سال ۱۳۳۷، برای ادامه تحصیل به انگلستان رفت. از پائیز ۱۳۳۸ تا پایان پائیز ۱۳۴۴ در مدرسه زبانهای شرقی و آفریقایی ، در شهر لندن، تحصیل کرد و مدرک فوق لیسانس دریافت داشت دو سالی هم به کار رساله دکتری خویش پرداخت. اما به علل مختلف به تهران بازگشت و دکتری خویش را از دانشگاه تهران دریافت داشت. سازمان امنیت هرگز با استخدام او در دانشگاهها موافقت نکرد و بقیه زندگی را به کارمندی ساده بانک مرکزی گذارند و از آنجا بازنشسته شد.

او از آغاز بازگشت از سفر تحصیلی ، به صورت حق التدریس در دانشگاه تهران به تدریس پرداخت و نیز در دانشکده الهیات چند ساعتی در رشته ادیان و عرفان تدریس میکرد. تاکنون کتابهای زیر از او طبع و نشر شده است:
۱- واژه نامه بندهش
۲- واژه نامه گزیده های زاد اسپرم
۳- اشکانیان
۴- اساطیر ایران
۵- پژوهشی در اساطیر ایران
۶- بُندهش
۷- درباره قیام ژاندارمری خراسان برهبری کلنل محمدتقی خان پسیان
۸- رساله ای با عنوان «سخنی چند درباره شاهنامه»
۹- جستاری چند در فرهنگ ایران
۱۰- از اسطوره تا تاریخ
۱۱- ادیان آسیایی
۱۲- داستانهای کودکان: جمشید شاه، بَستور، رستم و دیو سپید ، رستم و سهراب
۱۳- رساله «تخت جمشید» ، در کتاب عکسی با همین عنوان با همکاری نصرالله کسرائیان
۱۴- ادبیات مانوی (در دو جلد) ، با همکاری دکتر ابوالقاسم اسماعیل پور (در دست چاپ)
۱۵- چندین گفتگوی بلند با او انجام شده است که هنوز بطور کامل چاپ نشده اند.
۱۶- دیوان بهار را ، در دوجلد، همراه با مقدمه ای بلند، توسط نشر توس، درسال ۱۳۶۸ خورشیدی به چاپ رسانید.
۱۷- چاپ تازه ای از مجله «دانشکده» بهار همراه با مقدمه ای از او، توسط نشر معین ، در سال ۱۳۷۰ به چاپ رسیده است.
۱۸- چاپ منقح و مصحح مهرداد بهار از جلد دوم «تاریخ مختصر احزاب سیاسی ایران» توسط نشر امیرکبیر، به طبع رسیده است .

دکتر مهرداد بهار در پائیز سال ۱۳۷۳ خورشیدی، در روز بیست و دوم آبان، در تهران درگذشت.

همسر او بانو دکتر زهره سرمد و سه فرزند به نامهای کاوه، میلاد و فرغانه، در ایران ، فنلاند،کانادا و فرانسه زندگی میکنند.

ششمین و آخرین فرزند خانواده ملک الشعراء بهار، چهرزاد نام دارد .

چهرزاد بهار

چهرزاد کوچکترین فرزند خانواده بهار در ۱۴ دی سال ۱۳۱۵ بدنیا آمد. تحصیلات ابتدایی و دبیرستانی را در دبستان گیو و دبیرستانهای نوربخش و ژاندارک در تهران به پایان رسانید.

در دانشکده زبانهای خارجی، دانشگاه تهران، در رشته ادبیات فرانسه تحصیل کرد.

در سال ۱۳۴۰ خورشیدی با آقای دکتر یحیی معاصر ازدواج کرد.

حاصل این ازدواج دو فرزند بنام های شیرین و افشین است که هر دو در تهران زندگی میکنند.

زمانیکه پدرش ملک الشعراء بهار درگذشت ۱۴ سال بیشتر نداشت. از آن پس یار و یاور و مونس مادرش، خانم سودابه بهار ، بود.

مقبره ملک الشعراء بهار در آرامگاه ظهیر الدوله به همت و کوشش او و مادرش ساخته شد.

تصحیح تازه و منقحی از دیوان بهار (در دوجلد) به سعی و تلاش و مقدمه جامع او، توسط انتشارات توس، در سال ۱۳۸۰ به چاپ رسید. این چاپ را میتوان کامل ترین مجموعه از اشعار بهار تاکنون دانست.

با کسب اجازه از خانواده بهار موفق شد مجموعه کامل اسناد و نامه های خانوادگی را به مرکز اسناد ملی ایران تقدیم کند تا از آن پس در اختیار و استفاده مردم ایران قرار گیرد.

با استفاده از این اسناد کتاب «نامه های بهار» و دفتری از مجموعه «مشاهیر ادب معاصر ایران» ، ویژه ملک الشعراء بهار، به کوشش آقای علی میرانصاری، به چاپ رسیده است.

«شاهنامه فردوسی» (چاپ بمبئی) ، تحشیه ملک الشعراء بهار، از دیگر آثاری است که چهرزاد بهار دراختیار آقای میرانصاری گذاشت و توسط او به چاپ رسیده است.

چهرزاد هم اکنون در تهران زندگی میکند.

عکس ملک الشعرای بهار و فرزندانش

بهار و دخترش در سوئیس

محمدتقی بهار (متولد پنجشنبه ۱۸ آذر ۱۲۶۵ هجری شمسی در شهر مشهد، درگذشت یکشنبه ۱ اردیبهشت ۱۳۳۰ در خانه مسکونی خود در تهران و خاکسپاری ۲ اردیبهشت در آرامگاه ظهیرالدوله در شمیران) ملقب به ملک‌الشعرا و متخلص به «بهار»، شاعر، ادیب، نویسنده، روزنامه‌نگار، تاریخ‌نگار و سیاست‌مدار معاصر ایرانی بود.

ساتین

منبع: ساتین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت saten.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ساتین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۸۴۶۲۴۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حکم رییس دانشگاه تهران برای همسر و معاون رییس جمهور

دریافت 20 MB

به گزارش خبرنگار مهر، دانشکده علوم خانواده دانشگاه تهران امروز با حضور انسیه خزعلی معاون رییس جمهور، قاسم عمو عابدینی معاون وزارت علوم تحقیقات و فناوری، محمد مقیمی رییس دانشگاه تهران و زهرا ناظم بکایی رییس دانشگاه الزهرا افتتاح شد.

رییس دانشگاه تهران در این مراسم با اعطای حکمی انسیه خزعلی معاون رییس جمهور را به عنوان عضو وابسته هیات علمی و عضو هیات اجرایی جذب هیات علمی دانشکده علوم خانواده دانشگاه تهران معرفی و منصوب کرد.

خزعلی در واکنش به این حکم گفت: من هیچ مسئولیتی را اگر نتوانم کار کنم قبول نمی کنم.

محمد مقیمی، همچنین جمیله علم الهدی عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی و همسر رییس جمهور را به عنوان عضو دیگر هیات اجرایی جذب هیات علمی دانشکده علوم خانواده دانشگاه تهران معرفی کرد.

در ادامه رییس دانشگاه تهران فاطمه یزدیان دانشیار دانشکدگان علوم وفناوری های میان رشته ای را به ریاست این دانشکده منصوب کرد.

کد خبر 6094351

دیگر خبرها

  • گفتمان قرآنی باید در خانواده‌ها ایجاد شود
  • حکم رییس دانشگاه تهران برای همسر و معاون رییس جمهور
  • حمایت بهزیستی از ۶۷۷ خانواده دارای فرزند چندقلو
  • ۶۷۷ خانواده دارای فرزند چند قلو تحت پوشش بهزیستی زنجان هستند
  • پرداخت ۵.۶ همت تسهیلات ازدواج و فرزند آوری در سالجاری
  • پرداخت ۵.۶ همت تسهیلات ازدواج و فرزند آوری در سال جاری
  • طلاق به خاطر پیدا شدن روسری در خودروی همسر
  • پرداخت بیش از ۵.۶ همت تسهیلات ازدواج و فرزند آوری از ابتدای سال تاکنون
  • بانک‌ها بیش از ۵.۶ همت وام ازدواج و فرزند پرداخت کردند
  • سیاست‌های مشوق جمعیتی دولت در فرهنگ جوانی جمعیت اثرگذار است